â
artificial intelligence

Ce este Inteligenta Artificiala (IA)?

Presupune capacitatea unor masini sau sisteme care imita inteligenta umana, pentru a efectua diverse activitati.

Conceptul de inteligenta artificiala contureaza imaginea unor roboti performanti, cu calitati umane, insa scopul lor nu este acela de a inlocui resursele umane, ci de a creste si a completa semnificativ capacitatile acestora.
La fel ca noi oamenii, pentru a functiona perfect, AI trebuie sa invete si sa se adapteze.


METODE DE INVATARE AI:
Invatarea mecanica (Machine Learning) - computerele primesc o cantitate mare de date, pe care le proceseaza, le memoreaz si pe baza carora reactioneaza (Ex: asistentii virtuali cu recunoastere vocala).
Invatarea profunda (Deep Learning) - seamana cu primul model de invatare, insa este mult mai aprofundata. Computerele sunt invatate sa se comporte ca un om si sa se adapteze pe baza unor experiente (Ex: Netflix foloseste aceasta metoda pentru a analiza preferintele utilizatorilor si pentru a oferi recomandari pe baza acestor analize).
Retelele neurale - acesta reprezinta nucleul AI si functioneaza pe principii similare cu celulele neuronale umane. Acestea sunt o serie de algoritmi care prelucreaza datele asa cum o face creierul uman.
Natural Language Processing (NLP) - este o stiinta a citirii si intelegerii a unui limbaj de catre o masina. Odata ce a inteles ce vrea sa comunice utilizatorul, aceasta raspunde in consecinta.

CARE SUNT TIPURILE DE AI?
3 tipuri de inteligenta artificiala:
Artificial Narrow Intelligence (ANI) - acest tip de AI este cel existent pe piata in 2021. Acesta are capacitati restranse, fiind conceput pentru a rezolva o singura problema, a executa o singura sarcina (Ex: Siri, Alexa).
Artificial General Intelligence (AGI) - are o functie cognitiva la nivel uman, precum procesarea limbajului, procesarea imaginilor, etc. Acest tip de AI este inca un concept teoretic.
Artificial Super Intelligence (ASI) - ASI este o continuare a tipului AGI si se spune ca ar putea depasi toate capacitatile umane. Aceasta ar presupune luarea deciziilor rationale, realizarea de arta si construirea de relatii emotionale.

CARE SUNT AVANTAJELE FOLOSIRII AI?
1. Reducerea erorii umane
2. Disponibil 24×7
3. Ajuta la munca repetitiva
4. Ofera asistenta digitala
5. Ia decizii mai rapide
6. Este un factor de decizie rational
7. Imbunatateste securitatea
8. Este un instument de comnunicare eficient


CATEVA INDUSTRII CARE FOLOSESC AI
AI are cu adevarat potentialul de a transforma multe industrii!
1. MEDICAL
Sarcini administrative: sistemele AI ajuta la sarcinile administrative de rutina, pentru a minimiza erorile umane si a maximiza eficienta.
Telemedicina: pacientii pot contacta sistemul AI al unui spital pentru a introduce semnele lor vitale si pentru a evalua daca este nevoie de asistenta medicala.
Programari medicale: apelarea la un chatbot sau voicebot cu AI, pentru a efectua o programare medicala.

2. RETAIL & E-CCOMERCE
Recomandari: aceasta este o situatia in care AI a dat deja rezultate excelente. Majoritatea companiilor mare din acest domeniu au folosit inteligenta artificiala pentru a face recomandari de produse de care utilizatorii ar putea fi interesati.
Chatbots: acesti chatbotii deservesc clientii si in afara programului de lucru sau in orele de varf, eliminand astfel timpii mari de raspuns oferit de resursele umane.
Delivery tracking: urmarirea comenzilor efectuate si transmiterea de informatii cu privire la statusul acestora cu ajutorul robotilor cu AI.
Supply-chain: AI prezice cererea pentru diferite produse, in diferite perioade de timp, astfel incat companiile sa isi poata gestiona stocurile.

3. RESURSE UMANE
Management angajati: AI este utilizata pentru a analiza datele angajatilor si gestionarea corecta a acestora in cadrul companiei: plasarea lor in echipele potrivite, pentru a atribui proiecte pe baza competentelor lor, pentru a colecta feedback despre locul de munca etc.
Recrutare: cu ajutorul NLP, AI poate parcurge CV-urile candidatilor si poate stabili daca exista o potrivire a acestora pentru postul/posturile active.

4. CUSTOMER SERVICE
Voicebots: acesti roboti folosesc procesarea limbajului natural pentru a interactiona cu clientii in mod inteligent si asemanator unei persoane umane.
Chatbots: pentru oferirea de raspunsuri rapide si precise la FAQs.


Creează noi oportunități și îmbunătățește interacțiunea cu utilizatorii!!

Vezi toate articolele

Folosim cookies pentru a va oferi cea mai buna experienta pe site-ul nostru. Click OK pentru a accepta. Afla mai multe
OK